Vikend škola omladinskog aktivizma Alfa Centar

U okviru projekta “Želim da vidim, hoću da znam!”, podržanog od Ministarstva sporta, ALFA Centar realizuje Vikend školu omladinskog aktivizma.

Vikend škola se realizuje od 27.do 29.aprila a učesnici su najbolji autori eseja “Mladi u evropskoj budućnosti Crne Gore” iz Nikšića, Žabljaka i Plužina.

Srednjoškolci će imati priliku da se kroz predavanja eksperata, učešćem na kreativnim radionicama i organizovanjem kulturnog programa informišu i edukuju o temama omladinskih politika , procesima donošenja odluka, javnom zastupanju, ekonomske i socijalne sigurnosti, tržištu rada i sprovođenja politika sve u cilju njihovog osnaživanja za budući profesionalni angažman.

Takođe, u okviru istog projekta u pondjeljak je održan Ambasadorski sat sa ambasadorom NJE Veselkom Grubišićem u Žabljaku. U nastavku prenosimo saopštenje.

Veselko Grubišić, ambasador Republike Hrvatske danas je bio gost srednjoškolaca iz Žabljaka. Grubišić je tokom jednočasovnog izlaganja sa srednjoškolcima razgovarao  o putu Hrvatske ka EU, navodio primjere iz prakse, sa akcentom na benefite koje Crna Gora i njeni mladi dobijaju učlanjenjem u EU na primjeru Hrvatske.

“Pozitivno sam iznenađen interesovanjem mladih Žabljačana za procese integracija sa EU. Danas sam bio u mogućnosti da mladima prenesem naša iskustva i izazove sa kojima smo se suočavali, a to je ono što vas tek očekuje. Veoma je važno sjedjeti za stolom za kojim se odlučuje i gdje  imate mogućnost uticati, svoje interese i svoja traženja  predstaviti drugima” kazao je Grubišić dodajući da ga raduje što  su srednjoškolci primjere iz prakse shvatili kao koristan savjet, te smatraju da će članstvo Crne Gore u EU pozitivno uticati kako na položaj mladih, tako i na sve građane Crne Gore.

“Ako me pitate koji su to negativni aspekti učlanjenja onda je to definitivno  odlazak mladih u razvijene zemlje EU. Veliko je pitanje koliko će se njih vratiti. Ono što bi bilo idealno je da mladi iz novih članica iskoriste obrazovanje, ali da ne ostanu u starim članicama EU nego da se vrate“, završava Grubišić

Aleksandar Dedović, izvršni direkto ALFA Centra je istakao da srednjoškolci kroz ovaj vid edukacije imaju jedinstvenu priliku da prošire svoja znanje koje će im biti od velike koristi u njihovom daljem profesionalnom usavršavanju.

“Ponosan sam što mladi u Crnoj Gori napokon pokazuju da nisu samo ukras našeg društva već naša najveća vrijednost i snaga što pokazuje ogromno interesovanje ali i znanje srednjoškolaca za temu integracija sa EU. Upravo najveći broj srednjoškolaca, tačnije više od polovine učenika, koji su u prethodnom mjesecu dostavili eseje na temu “Mladi u evropskoj budućnosti Crne Gore” je iz Žabljaka. “kazao je Dedović.

ALFA Centar je u prethodnom periodu u okviru projekta “Želim da vidim, hoću da znam” podržanog od Ministarstva sporta održao dva ambasadorska sata u Nikšiću i Žabljaku, raspisao konkurs za najbolji esej na temu “Mladi u evropskoj budućnosti Crne Gore” , a već u petak realizuju Vikend školu omladinskog aktivizma u Nikšiću.

S poštovanjem,

PR tim ALFA Centra

Serdara Jola Piletica 1, 81 400 Niksic

Tel: (+382) 040 / 246-008

www.alfacentar.org

www.reactmontenegro.me