Sjeverni KULturni distrikt oslikan mladima Mladi su promjena koja se čeka

Sjeverni KULturni distrikt oslikan mladima

 

U Centru za kulturu „Nenad Rakočević“ u Mojkovcu je sinoć otvorena Kolektivna izložba mladih sjevera, na kojoj su se okupili gotovo svi učesnici iz 8 gradova sjevera i uljepšali oktobarsko jesenje popodne  u gradu pod Bjelasicom i Sinjavinom.

Izložbu je otvorio Mladen Blažević, direktor Galerije Centra za kulturu “Nenad Rakočević”, nakon čega su posjetioci imali priliku da razgledaju i uživaju u radovima mladih stvaralaca.

 

„Sjajna muzika i sjajni radovi, energija mladih je jedino što može pokrenuti ovaj svijet. Ovakvih događaja nedostaje i drago mi je da se konačno nešto počelo dešavati na sjeveru, što daje šansu mladima da se povežu i pokažu svoje potencijale i talente“- rekla je za naš portal Radmila, majka jedne od učesnica izložbe. Energija i radost koju su ovi mladi stvaraoci sinoć donijeli sa sobom se širila kako galerijom, tako i van nje, o čemu najviše možda svjedoče najviše komentari starijih posjetilaca koji su primili njihovu energiju i zaboravili na svakodnevne probleme.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

„Izložba koja je održana juče omogućila je prije svega nama, izlagačima, da predstavimo svoje radove široj publici, a posjetiocima da se upoznaju sa umjetničkim potencijalom koji posjeduju mladi sjevera Crne Gore. Iako sam već imao samostalnu izložbu u aprilu ove godine, voma su mi prijali pozitivni komentari Mojkovčana i ostalih posjetilaca. Drago mi je kada moje fotografije nekome porave raspoloženje, probude uspomene na neki od predjela koji se nalaze na njima ili jednostavno pokažu da je sjever Crne Gore neiscrpni izvor inspiracije za svakog ljubitelja prirode. Pored toga, na izložbi su bili pristuni i moji Kolašinci, njih 20-ak. Podršku si mi, pored roditelja, pružili prijatelji, drugovi i drugarice iz odjeljenja, na čemu sam im veoma zahvalan. Porodoica, drugovi i drugarice i profesori mi stalno pružaju podršku kako bih istrajao u ovome čime se bavim, stalno napredovao i bio uspješan. Iskreno, bio sam pomalo iznenađen kada su drugovi i drugarice iz odjeljenja pokazali želju da dođu sa mnom u Mojkovac. Potrudili smo se i oragnizovali prevoz, s tim što sam siguran da bi odaziv bio još veči da nam ograničavajući faktor nije bio broj mjesta u prevozu. Konačan utisak koji imam o izloćbi je pozitivan, organizovanost je bila na viskom niovu, a o svemu ostalom govore nasmijana lica posjetilaca. Jedina zamjerka koja se može uputiti je što se ovakvi događaji ne organizuju češće. Uz skroman doprinos svih nas voljnih da učestvujemo, ne sumanjam da događaj ovakvog karaktera može postati tradicija.“, izjavio je za naš portal Vedran Vujisić iz Kolašina, jedan od učesnika izložbe.

Sjeverni KULturni distrikt oslikan mladima
Sjeverni KULturni distrikt oslikan mladima

Pored Vedrana, svoje radove su izložili: Adrijana Agović, Aida Hasović, Almin Nurković, Amina Bibić, Đulija Kadrović, Edvin Medunjanin, Eldin Šaljić, Zahir Šabotić, Zinha Fetahović (Rožaje); Anđela Jojić i učenici JU OŠ “Milić Keljanović” Konjuhe (Andrijevica); Ksenija Savović (Berane); Adela Suljević i Hajro Begović (Bijelo Polje); Andrijana Ćosović,  Anita Anđelić,  Maša Stevović, Milica Krstajić , Milojka Simićević , Tara Božović, Anđela Stešević i Mlađen Simićević (Žabljak); Lazar Lozo, Georgije Lozo i učenici JU OŠ “Aleksa Đilas Bećo”(Mojkovac); Maša Jovanović i Martina Šćepanović (Kolašin) i Anastasija Odović (Pljevlja).

U sklopu izložbe je održan perfomans Umjetnik nema ego. Temelj performansa je bio da troje umjetnika koji se međusobno ne znaju, skrivajući svoj lični identitet maskama, ostave svoj ego po strani i i oslobođeni istog dožive transformaciju pokazujući svoje najčistije emocije, preispitujući pri tome vječite dualizme: dobra i zla, svijetla i tame, tijela i duše. U publici su se tokom performansa mogle vidjeti suze, smijeh, nevjerica i šok, što govori o tome da je performans dotakao i najskrivenije dijelove duše posmatrača. „Prvi put mi je da učestvujem u umjetničkom performansu, gdje nijesam znao šta da očekujem od partnera i partnerke koje ne poznajem. Sve što se odvijalo u toku performansa je bio spontan izraz emocija i nadam se da su posmatrači uspjeli da ih osjete i dožive“ – izjavio je nakon performansa Luka Vujičić, učesnik performansa.

Nakon performansa, gosti su imali priliku da slušaju novoosnovani bend koji čine Olivera Bijelić (vokal), Jelena Vidaković (klavijatura), Aleksandar Zejak (bas), Mladen Blažević (bubanj) i Petar Mihajlović (gitara). Na repertoaru su bile numere poput After dark ( Tito&Tarantula), Don’t speak ( No doubt) , Crni ples (Oktobar 1864), Floyd ( Dado Topić) i još mnoge druge koje su obilježile kako jugoslovenski rock and roll, tako i svjetski. Bend već ima nekolike autorske stvari i nadamo se da ćemo ih uskoro čuti kako uživo, tako i u studijskoj verziji, a naročito se radujemo jednoj potpuno originalnoj pjesmi Konj.

Sjeverni KULturni distrikt oslikan mladima

Više fotografija sa ovog događaja možete pogledati na Facebook stranici Montenegrovision365, dok na Instagram profilu možete vidjeti i live video zapise Montenegrovision365. Zahvaljujemo se Nikoli Zindoviću koji je ispratio ovaj događaj.

 

Kolektivna izložba mladih sjevera je organizovana u sklopu projekta Net Active, u partnerstvu Društva sociologa Crne Gore  i Odreda izviđača „Njegoš“ a u saradnji sa Centrom za kulturu „Nenad Rakočević“ Mojkovac , pod pokroviteljstvom Ministarstva sporta Crne Gore.

DSCG

DSCG

Vizija i misija naše organizacije su razvoj duha i kritičke svijesti pojedinca i društva, razvoj dijaloga i multikulturalnosti u društvu.