Najsuvlji oktobar od kada meteorološki koristimo termometar

Najsuvlji oktobar od kada meteorološki koristimo termometar (od 1949.) je za nama. Učestali klimatski ekstremi posljedica su evidentnih klimatskih promjena.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Na Gorici dominiraju velika stabala bora, hrasta i čempresa pa je jesenja suša manje upadljiva. No, osušena trava se savija između kamenih škrapa, a rijetke, izmorene cvjetnice (jesenja ciklama, divlji bosiljak, bijela rada…) makar malo podsjećaju da je godišnje doba kada bi trebalo biti mnogo više svježine, oblaka i kiše. Prošle godine smo, u klimatski normalnoj jeseni, uživali u pravom festival goričkih pečuraka (foto3), dok ih ove godine nema.

U hrastovoj šumi na vrhu brda (foto1), kostrika je iznjedrila crvenu bobicu (foto2), a “Udruženje ljubitelja Gorice i prirode” u nedjelju, 5. novembra (11 h) organizuje 141. akciju. Nastavljamo sa iznošenjem velikih, obaljenih stabala iz šume.

Admin

Admin

Net Active ima za cilj okupljanje, umrežavanje i uključivanje mladih u organizovanje aktivnosti iz oblasti kulture, sporta, umjetnosti, ekologije i humanitarnog rada