KUL karavan posjetio Kolašin

 U Centru za kulturu Kolašin, otvorena je kolektivna izložba fotografija mladih sa sjevera Crne Gore u sklopu multimedijalnog programa KUL karavan.

U sklopu ovog multimedijalnog programa publika je čula mlade, talentovane i nagrađivane učenice Škole za osnovno muzički obrazovanje Kolašin: pijanistkinje Galu Dulović i Helenu Vuković, kao duo gitara koji čine Nađu Grdinić i Anđu Raketić. Nakon njih, publici su se svojim autorskim numerama predstavili hip hoperi: Marko Rajković iz Kolašina i Armin Murić Arko iz Rožaja, kao i elektronska grupa Lucky Strike iz Mojkovca koju čine Novak Braunović i Petar Mihajlović.

Program je otvorio predsjednik skupštine opštine Kolašin, Milan Đukić, koji se istakao su afirmacija mladih umjetnika, promocija talenta i stvaralaštva zadatak i za kolašinsku zajednicu. Za to je, objasnio je, potrebno da se izgradi institucionalni okvir na lokalnom nivou. “Sklonosti i ostvarenja mladih iz bilo koje sfere kulturnog života ovog podneblja, ne smiju ostati sakrivena i nedostupna kolašinskoj publici”, istakao je Đukić.

Učesnici izložbe fotografija su: Samra Murić, Edin Hasanagić, Eldin Šaljić, Amina Dautović, Emir Kožar iz Rožaja, Vedran Vujisić i Martina Šćepanović iz Kolašina, Hajro Begović, Adela Suljević, Bekir Lukač, Majda Mekić, Saša Jovanović i Asja Idrizović iz Bijelog Polja, kao i Anastasija Odović iz Pljevalja i Ksenija Savović iz Berana. Kolašinska publika je imala priliku da vidi sjajne radove mladih likovnih stvaraoca: Maše Jovanović, Marije i Viktora Mijovića.


“Svoje prve fotografske korake sam napravio sa starim porodičnim analognim fotoaparatom, a kasnije sam, prateći u korak razvoj tehnologije, prešao na digitalni. Pošto živim u Lipovskoj Bistrici, selu koje se nalazi nedaleko od Kolašina na dohvat ruke su mi bili brojni motivi. U prilog ide i to što je Kolašin okružen živopisnim planinskim vijencima Sinjajevine, Komova i Vučja, a nalazi se u dolini rijeke Tare. Veoma mi je drago što smo ove godine zahvaljujući Ministarstvu sporta i Društvu sociologa Crne Gore uspjeli ostvariti prvobitnu zamisao koja se rodila prošle godine u Mojkovcu, na kolektivnoj izložbi mladih sjevera Crne Gore.

Ta zamisao je u potpunosti ostvarena jer su organizatori kroz projekat Kul Karavan okupili veliki broj umjetnika i neotkrivenih talenata sa sjevera Crne Gore. Želio bih istaći da broj talentovanih mladih ljudi na sjeveru nije ništa manji u odnosu na primorsku i centarlnu regiju Crne Gore, što upravo ovakvi projekti i dokazuju. Veoma mi je drago što nam je omogućeno da se izložbe organizuju u više gradova i na taj način prikažu široj publici.

O atmosferi u Kolašinu možda najbolje svjedoče osmjesi na fotografijama i gromki aplauzi publike nakon nastupa mladih talenata, koje nažalost fotografija nije mogla zabilježiti. Da je cilj postignut najbolje pokazuje podatak da je na izložbi bilo prisutno najviše mladih iako se za kulturne događaje u Kolašinu više interesuju stariji.

U svoje lično ime bih želio da se zahvalim organizatorima i sponzorima Kul Karavana uz želju da Kul Karavan postane tradicija i da već sljedeće godine okupi još veći broj mladih neafirmisanih umjetnika.” Izjavio je za naš portal Vedran Vujisić, sjajni mladi fotograf iz Kolašina.

Brojnoj publici su prikazani kratki filmovi “Tunel”, “Mreža” i “Između krajnosti” koji se bave aktuelnim problemima mladih, poput: nasilja, diskriminacije, otuđenja i zavisnosti od novih tehnologija, kao i pitanjima koja prate razvoj identiteta mladih ljudi. Scenario, režiju i glumu potpisuju polaznici Škole filma Super 8 iz Mojkovca.

Filmovi su nastali u okviru projekta koji je sprovela NVO TNT u saradnji sa JUSMŠ „Vuksan Đukić“ iz Mojkovca

Fotografije iz Kolašina možete vidjeti na facebook stranici Vedran Vujisić Photography i i na Instagram stranici kulkaravan.

KUL karavan nakon Rožaja i Kolašina, posjetiće Bijelo Polje i Mojkovac, a cilj programa je da afimriše i promoviše mlade stvaraoce. KUL karavan je projekat koji sprovodi Društvo sociologa Crne Gore pod pokroviteljstvom Ministarstva Sporta Crne Gore.

Admin

Admin

Net Active ima za cilj okupljanje, umrežavanje i uključivanje mladih u organizovanje aktivnosti iz oblasti kulture, sporta, umjetnosti, ekologije i humanitarnog rada