EKOCID U PLJEVLJIMA Posječen drvored lipa zbog radova u ulici Kralja Petra

Radnici preduzeća „Ving“ iz Pljevalja su posjekli i uklonili drvored lipa koji je decanijama unazad krasio centar Pljevalja. Time su započeti obini radovi na rekonstrukciji dijela ulice Kralja Petra od zgrade Opštine do “Zelengore”, računajući gornji dio Trga Đorđija Peruničića.

Posječena stabla

Saopštenjem za javnost oglasio se regionalni “Arhus centar” koji u svom saopštenju naveo da je sječa izvršena potpuno nezakonito.

“U naletu ovih modernih varvara samo za par sati testerama i mašinama uništeno je ono što su građani dodinama čuvali i gajili i sto je bilo zaštitni znak grada.

Asistenciju ovom „poduhvatu“ dali su pripadnici policije. Zbunjeni građani su u čudu gladali kako se „kasape“ lipe i odvoze kamionima.

“Saglasnost za ovaj čin dali su članovi komisije koju je za ovu namjenu formirala Opština Pljevlja, a naki od tih članova koji su odobrili ovu nerazumnu i bahatu sječu, su zakleti ekolozi i zaštitari prirode. Sad na vidjelo izazi njihova dvoličnost, podlost i licemjernost”, piše portal PV.

Niko od nadležnih institucija nije reagovao. Pogotovo ne komunalna policija, inspekcije kao ni policija, koja je prećutno odobrila da se bez odobrenja saobraćaj potpuno obustavi u dijelu ulice u kojoj je vršena sječa.

Takođe nije poštovana zakonska procedura koja bi morala da prati ovakve zahvate.

“Treba naglasiti da za ovu sječu i unistavanje drvoreda sa obje strane glavne ulice ne postoji elaborat procjene uticaja na životnu sredinu, niti je isti rađen i sve navodi na potpuno bezakonje i spregu samovoljnih donosioca odluka na štetu grada i građana. Šta o tome sta građani misle o pustošenju i uklanjanju lipa niko ih nije ni pitao. Ali se većina građana u čudu pita da li će poslije ovih terminatora ista ostati, za one iza njih?”, kaže se u saopštenju “Arhus centra”.

Kako PV portal saznaje nadležno ministarstvo odobrilo je projekat totalne rekonstrukcije tog dijela ulice Kralja Petra.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

“Prema projektu predviđena je zamjena podzemnih instalacija, vodovodnih, dijela kanalizacionih cijevi, kao i grejna instalacija. Sve instalacije grijanja biće postavljene u jedan armirano betonski kanal prije svega zbog buduće grejne podstanice kod “Dva jelena” i prilikom izvođenja tih radova došlo bi do oštećenja postojećeg drvoreda. Takođe zbog dugogodišnjih oštećenja kvalitet stabala, osim nekoliko na raskrsnici sa Tršovom ulicom, bio je veoma loš. Projekat je predvidio postavljanje novog drvoreda, koji će dati potpuno nov i moderan izgled tog dijela ulice. Stabla će biti zasađena u posebne žardinjere oko kojih će biti postavljene klupe, kao što je to slučaj u centralnim pješačkim zonama u većim gradovima u regionu. Taj dio ulice više neće imati trotoare i sve će biti u jednom nivou tako da će Pljevljaci imati jednu modernu pješačku zonu, a poslovni objekti u toj zonu imaće potpuno nesmetan prilaz”, saopšteno je PV portalu iz lokalne uprave.

Predsjednik opštine Pljevlja Mirko Đačić ranije je kazao za Televizuju Pljevlja da će biti reakcija na sječu stabala u dijelu ulice koji se rekonstruiše.

“Prošle godine smo sadili nova stabla lipe u donjem dijelu ulice, kada smo radili trotoare. Već ove godine to je dalo efekta i za par godina imaćete onaj stari izgled ulice. Mislim da u tom smislu niko ne bi trebalo da pokazuje nervozu,” kazao je Đačić.

Ugovor je zaključen sa preduzećem „Ving“ u iznosu od 620.000 eura, ali ukupna cifra biće znatno veća. Sa “Vodovodom” je zaključen ugovor o zamjeni cijevi u visini od oko 66.000 eura, sa “Čistoćom” o izgradnji ulične rasvjete i postavljenju novog uličnog mobilijara, a konačna cifra će se znati kada se investitor odluči koja će vrsta rasvjete i uličnog mobilijara biti postavljena. Kada se tome doda izgradnja armirano betonskog kanala za instalacije grijanja jasno je da se radi o, za pljevaljske uslove, pozamašnoj investiciji. Rekonstrukcija podrazumjeva ugradnju od ukupnih 6,5 hiljada kvadrata ulica, 4.000 kvadrata u granitu. Oko 3.500 kvadrata granit je u sivoj boji, a 500 kvadrata u bordo boji. Izuzev granita biće ugrađeno oko 2.500 kvadrata behaton ploča. Rok za završetak radova je 100 dana, a obaveza lokalne uprave je da u tom ruku završi finansijske obaveze prema izvođaču radova. Međutim nedavno je predsjednik opštine Pljevlja kazao da je prioritet lokalne uprave da se radovi što kvalitetnije urade tako da je za očekivati prolongiranje tog roka.

Admin

Admin

Net Active ima za cilj okupljanje, umrežavanje i uključivanje mladih u organizovanje aktivnosti iz oblasti kulture, sporta, umjetnosti, ekologije i humanitarnog rada