Besplatnim sportskim pregledima okrećemo novi list u zdravstvenoj zaštiti naših sportista, počinjemo od najmladjih!

Sportski zdravstveni pregledi za dječake i djevojčice koji se bave sportom, a registrovani su u crnogorskim klubovima i savezima, biće ubuduće besplatni u Dječijoj bolnici u Podgorici. To je izmedju ostalog precizirano Memorandumom o saradnji koji su potpisali ministar sporta Nikola Janović i direktorica Kliničkog centra Crne Gore Zorica Kovačević i to u prisustvu velikog broja naših najlmadjih vaterpolista i gimnastičara iz Podgorice, košarkašica iz Herceg Novog i njihovih roditelja.

„Danas okrećemo jedan novi list u zdravstvenoj zastiti naših sportista i krećemo od najmladjih“ – poručio je nakon potpisivanja memoranduma ministar Janović, ističući da zdravstvena zaštita naših sportista nije na adekvatnom nivou. Od formiranja Ministarstva sporta susrijećemo se, kako je rekao, sa čestim pritužbama roditelja da su pregledi preskupi, a samim tim uz članarine u klubovima predstavljaju veliki udar na njihove kućne budžete. „Sa druge strane upravo iz tog razloga imamo dosta sportista koji nikada nijesu ni uradili pravi sportski pregled.“

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore Zorica Kovačević saopštila je u ime te zdravstvene ustanove, da im je velika čast da budu podrska Ministartsvu sporta i Vladi Crne Gore, da do osnivanja Dijagnostičkog centra, u neradnom periodu organizuju besplatne sistematske preglede za svu našu djecu i time kako je kazala „uradimo pravu stvar.“

„Naša je čast da budemo vikendom sa djecom i njihovim roditeljima. Insititut za bolesti djece je vrlo posvećena zdravstvena ustanova koja liječi djecu iz čitave Crne Gore , a danas ste čuli jos jedan lijep gest čovjeka, sportiste i roditelja, koji razumije probleme u državi i koji je iz budzeta ministarstva opredijelio 150.000 eura kako bismo nabavili savremenu opremu za intezivnu njegu, jer su ta sredstva mogla naći i drugu namjenu“ – ocijenila je direktorica Kliničkog centra i čestitala ministru sporta i ministarstvu što su u Kliničkom centru, Institutu za bolesti djece prepoznali ustanove koje mogu da iznesu taj posao.

„I da poručim roditeljima da ne sumnjaju u Institut za bolesti. Mi te specijaliste i subspecijaliste imamo, koji te preglede mogu da odrade na vrlo siguran i kvalitetan način, strogo profesionalno, u skladu sa standardima koji važe za tu vrstu pregleda imamo njihovo raspoloženje da rade subotom i nedjeljom i imamo mogucnosti da sa Ministarstvom sporta krenemo u rješavanje tog pitanja na pravi i to zakonski način, tako što ćemo zaokružiti tu priču osnivanjem Dijagnostičkog centra kroz izradu novog Zakona o sportu.“ – zaključila je direktorica KCCG.

Direktorica Instituta za bolesti djece dr Sonja Milašinović zahvalila se ministru Janoviću i zaposlenima u Ministarstvu sporta Crne Gore, na jednom kako je ocijenila „izuzetno vrijednom poklonu“. 150. 000 eura koliko će Dječija bolnica dobiti od Ministarstva sporta namijeniće tehničkom poboljšavanju uslova rada u jedinici intezivne njege.

Jedinica intezivne njege je vitalni segment Instituta za bolesti djece. To je segment u kojem se djeca nažalost nerijetko nalaze na tankoj granici izmedju života i smrti. Poboljšavanjem tehničkih uslova, naša djeca koja su sticajem okolnosti u takvoj situaciji, dobijaju veće i praktične i teorijske šanse za srećno okončanje njihovog liječenja“ -poručila je direktorica Dječije bolnice i precizirala da će od tog novca kupiti osam bolničkih kreveta različitih dimenzija i šest aparata za mehaničku ventilaciju: „ Ovo je primjer koji ilustruje šta znači imati sportsko srce, društvenu odgovornost plemenitost i humanost. A današnje i buduće organizovanje pregleda na subspecijalističkom nivou ima apsolutni smisao. Radi ilustracije, od petnaestoro djece koje sam ja jutros pregledala dvoje ima razvojni poremećaj kičme u smislu skolioze. Vidjećemo šta će biti s ostalih četrdesetak“- kazala je dr Milašinović, zaključujući da je Institut za bolesti djece raspoložen da sa pokroviteljima i prijateljima sporta učini sve da naš sportski podmladak bude u zadovoljavajućem zdravstvenom stanju i da na neki način budu kolijevka budućih crnogorskih sportskih asova.

Organizovali smo besplatne sportske preglede dječaka i djevojčica Vaterpolo akademije i Gimnastičkog kluba „Gorica“ iz Podgorice, a u saradnji sa Košarkaškim savezom na pregled je došlo i 20 košarkašica ŽKK “Primorje” iz Herceg Novog, uzrasta od 9-12 godina.

Izvor MINISTARSTVO SPORTA

Admin

Admin

Net Active ima za cilj okupljanje, umrežavanje i uključivanje mladih u organizovanje aktivnosti iz oblasti kulture, sporta, umjetnosti, ekologije i humanitarnog rada