Aktivnosti Odreda izviđača Njegoš u 2017. godini

Odred izviđača “Njegoš” ostavio je za sobom još jednu uspješnu godinu punu akcija, projekata i zabave. Izviđači su 2017. godinu proveli brinući o okolini i učeći mnoge interesantne i korisne stvari, od sušenja biljki za čaj do pravljenja skloništa u šumi kada imaju samo prirodu i zdrav duh.

 

Organizovano je više akcija čišćenja, među kojima su eko patrole na Ćemovskom polju, Spužu i na Gorici, koju su pored ovoga više od par puta sređivali zajedno sa Udruženjem ljubitelja Gorice i prirode , zatim, sprovedene su jednodnevne i dvodnevne radne akcije u Herceg Novom kada su izviđači  čistili zidine Peraških vrata, a u Tivtu su članovi učestvovali na Danima aktivizma gdje su proz druženje i zabavu naučili ponešto i učinili da obala opet zablista. Mladi su pokazali svoju brigu za prirodu i kada je bilo najteże, pomogavši u gašenju požara na Marezi.

Naravno, nije sve u čišćenju, Odred je sproveo i joś uvijek sprovodi više projekata. Projekat „Scouts Go Green“ je podrazumjevao neke od gore navedenih akcijja ali i rad u Bašta Ekologika, gdje su članovi gajili svoju baštu i pomagali u održavanju imanja, a najuočljivija je osmatračnica koju su sagradili da bi bolje dočarali i naučili neke od osnovnih djelovanja izviđača. Pod istim projektom je organizovan i humanitarni izlet na Vučje, povod je bio sakupljanje novčane pomoći Srđanu i tom prilikom je sakupljeno 225€.

„Izviđaštvo za sve“ je još jedan projekat izviđača, a koji je podržan od strane Crnogorskog Telekoma pozivom Za svako dobro. Projekat je podrazumijevao tri Eko questa, na Gorici, kod Karvera i na Skalinama i tri Eko kampa, Pod Ostrog, u Andrijevici i na Ponte Veslu. Ovom prilikom su spojeni izviđači i mladi iz cijele Crne Gore, koji  su se upoznali i družili na radionicama i akcijama , a o svakom kampu je napravljen i kratak video koji možete pogledati na YOUTUBE kanalu Odreda

Neke od aktivnosti su turnir u košarci i Brdska trka,prva ovog tipa u Crnoj Gori, koja je okupila, osim volontera,  i neke profesionalne maratonce, naravno sve je prošlo odlično. Što se tiče kulture neke od aktivnosti su  veče angažovanog filma sa Mladenom Ivanovićem, Moja kadar i Sjeverni KUL-turni distrikt. Sva tri projekta su privukla ogromnu pažnju mladih, što je sjajno jer su uprqvo oni bila ciljna grupa, ovim putem je uzdignuta svijest mnogih učesnika i posmatrača. NET ACTIVE VIDEO

Prethodne godine je ostvaren i jedan od većih uspjeha Odreda, a to je osnivanje jata u Spužu, gdje se veliki broj djece priključio porodici izviđača. Za njih je organizovan izlet na Spušku glavicu i kamp na Marezi pod pokroviteljstvom Telekoma pozivom Za svako dobro.

U 2017. je nastavljena serija pod pokroviteljstvom DeFacto Aktivni “Za novi početak” na TV Vijesti, a snimljena je i dječija serija “Potraga” koja najmanje uči kako da čuvaju okolinu i ponašaju se kao pravi izviđači, a sve ovo kroz zabavne avanture glavnih likova. Emisija se emituje na RTCG1.

screenshot_20161204194525

POTRAGA

Među ostalim brojnim aktivnostima koje je Odred organizovao ili na kojima je učestvovao su Titogradsko proljeće, manifestacija za djecu, Festival roditeljstva, izgradnja sunčanih satova u dvorištima škola, obilježavanje Dana celijakije u Podgorici, otvaranje omladinskog centra, radionica Vidljivost omladinakog aktivizma, Unicefov projekat Moje vrijednosti i vrline ( Sebi želim) i predavanja studentima u American Corner-u i na Danima angažovanja mladih.

Kao ni jedna do sad, ni 2017. nije  prošla bez tradicionalnog kampa na Tunjevu. Svake godine izviđači i prijatelji Odreda kampovali su kraj Zete zabavljajući se i učeći nove stvari, razvijajući timski duh i osjećaj za druge i prirodu. Nažalost zastava Odreda nije bila na Tunjevu ove godine, ali to nije za zamjeriti jer je stigla na vrh Mon Blana sa jednim brđaninom OI “Njegoš”.

20934857_1434577539912208_2829007913255761532_o

Rad Odreda možete pratiti i putem android aplikacije ili facebook profila, a izviđači će nastaviti da rade ono što najbolje znaju. ZDRAVO!

OiNjegos

OiNjegos

Odred izviđača „Njegoš“ je nevladina organizacija ekološkog, omladinskog, volonterskog i vaspitno-obrazovnog karaktera.